Vetenskapsradions veckomagasin

Är ett samhällsnyttigt magasin som speglar både vardagliga spörsmål och vetenskapliga rön. Kontrasterna mellan uppslagen kan vara så stora att ett program handlar om ”mjuka män” och ett annat om ”gåtorna med Egyptens pyramider”. Avsnitt sänds varje vecka på fredagseftermiddagar och repriseras tidigt på lördag och söndag mornar. Vetenskapsradion leds från Uppsala och innefattar, förutom veckomagasinet, även nyheter från Vetenskapsradion, Kossornas planet och Vetandets värld. Veckomagasinet leds av Lena Nordlund med Björn Gunér som producent. Precis som med Sveriges Radio i övrigt skall journalistiken vara trovärdig, opartisk samt hålla sig oberoende av olika särintressen som exempelvis politik och religion. Vill man börja lyssna kan man med fördel prova de mest populära programmen som sänts tidigare. Antingen lyssnar man direkt, i efterhand eller laddar ner programmet till dator eller smartphone. Vetenskapsnyheter annonseras varje morgon och som lyssnare får du höra om nya rön innan de publicerats någon annanstans. Veckomagasinet sammanfattar vad som timat tidigare under aktuell vecka.

Radions och veckomagasinets service till lyssnarna

Små som stora händelser blir till reportage i Veckomagasinet. Programmen lockar entusiaster inom vetenskap, kulturpersonligheter och även de som är allmänt intresserade. Inget ämne är för banalt eller för omfattande för att belysas av en kunnig och allmänbildad redaktion som har analys och fördjupning som ledord. på Vetenskapsradions veckomagasins hemsida annonseras olika teman långt bak i tiden. Den som inte lyssnat direkt när programmet sänts kan lyssna i efterhand eller ladda ner i formatet podd. Den versionen innehåller dock inte musik på grund av upphovsrätt. Som extra upplysning kan nämnas att många av radions program finns kvar i arkivet under lång tid. Med denna funktion kan du lyssna när du själv har tid och lust. Man kan även prenumerera på dess poddradio så att man inte missar något avsnitt. Även RSS är möjligt, en feed som möjliggör prenumeration av webbflöden. Det innebär att kärnpunkten i nyheter presenteras i korthet och även innehåller en länk till den fullständiga texten. Med dessa hjälpmedel garanteras man att vara up to date med Veckomagasinet.

Blandad kompott och osannolika nyheter

En av de mest uppmärksammade avsnitten under året som gått är det som handlar om en musiker som spelade saxofon under sin operation där en tumör avlägsnades. Den del av hjärnan där patientens musiksinne finns skonades under ingreppet. I årets summering av det sista programmet 2017 uppmärksammas även den sjuåring som fick ny hud över nästan hela kroppen. Man får hoppas att barnet låg på en skön bädd efter den sinekuren, kanske på en avlastande tempur madrass. Turen gick även till sjukhuset i Indien där fattiga får ögonoperation gratis. De män som gjort livet surt för kvinnliga kollegor stod i fokus välförtjänt och Isländska glaciärer som krympt oroväckande mycket under de senaste 10 åren var en het debatt. Om inte just dessa reportage väcker ditt intresse så kan du säkert hitta något som tilltalar dig. Listan på program spänner över hela årets serie av veckomagasin. Har du inte lyssnat ännu så är det hög tid nu!