Galna vetenskapliga teorier från historien

Att det finns mycket som är konstigt som vi människor hållit för sant genom historien är förstås ingen överraskning. Med backspegelns klokhet kan vi konstatera att många föreställningar varit rena tokerier. Det finns definitivt mycket vi håller för sant idag som människor i framtiden kommer tycka är helt uppåt väggarna. Det är så framsteg fungerar. I det här inlägget ska vi ta en titt på några av de vetenskapliga teorier som framstår som lustigast så här i efterhand.

På tal om historien… Tid är en bristvara för många. Det är mycket som ska hinnas med, men i många fall är det bristande planering som är skälet till att det blir ont om tid. Det bästa sättet att planera din vardag är genom att använda dig av en gammaldags, fysisk, kalender. Du hittar ett stort utbud av kalendrar av alla de slag hos Officedepot.se.

Preformismen

Vad är preformism? Det är den vetenskapliga teorin som dominerade i Europa under renässansen och som menade att sperma utgjordes av människor i miniatyr. Man menade helt enkelt att vad som hände i livmodern var att människan förstorades. Teorins främste förespråkare var den holländske vetenskapsmannen Antonie van Leeuwenhoek. Han menade att det inte fanns någon del av den fullvuxna kroppen som inte också gick att finna i sperma. Det skulle dröja ända till 1700-talet innan teorin slutligen dog.

Får som växer på träd?

En av historiens mer otroliga teorier är den om en speciell typ av planta som producerade får. Teorin om en växt som både var djur och planta samtidigt härstammade från Centralasien. De tidigaste vittnesmålen om teorin som vi känner till är från ca. 1000 år före Kristus. Som om konceptet inte vore absurt nog tog det ända till slutet av 1600-talet innan berättelser om får som växer på träd skulle börja försvinna för gott.

Alkemi

Alkemin måste ändå sägas vara en av de stora klassikerna inom kategorin ”ogrundade vetenskapliga teorier”. Tron på att det skulle gå att producera guld genom att kombinera olika ämnen levde i tusentals år. Härkomsten till teorin finns troligtvis i det antika Kina. Målet var att hitta ett elixir som skulle göra en odödlig. En kul detalj är att det kan ha varit under sökandet efter elixiret som man av misstag uppfann krut. Alkemin skulle hur som helst utvecklas till att handla om guld och sysselsätta excentriska labb-gubbar under tusentals år framöver.

Avföring som medicin?

Medeltida läkare använde avföring från djur som kossor, får, getter och duvor som del i mediciner. Läkare på 1600-talet ville behandla gråstarr genom att strössla torkad mänsklig avföring på ögat. Det är faktiskt sant. Det är för lång livstid för en teori som borde ha avfärdats långt innan dess.